Dobro došli u Kotor,

drevni centar istorijskog i kulturnog nasljeđa Boke Kotorske i Crne Gore.

Kotor je grad smješten u jugoistočnom uglu Boke Kotorske, na mjestu gdje je more najdublje zašlo u kopno. To srednjovjekovno središte sa jedinstvenim fotrifikacionim sistemom čini splet ulica i trgova koje markiraju plemićke palate i kuće potekle iz perioda romanike, gotike, renesanse i mlađih arhitektonskih pravaca. Među kotorskim pjesnicima/kinjama izdvaja se renesansni pjesnik Ljudevit Paskvalić (1500 – 1551) koji spada u uski krug naših najznačajnijih pjesnika. Objavljene su mu dvije zbirke u Rimu Rime volgari za života i Carminae ubrzo nakon smrti.

>

Naš kraj ima dugu tradiciju teatra koja, po nekim procjenama, seže čak u antičko doba. Imamo jasna svjedočanstva o razvoju dramske književnosti u Kotoru od književne forme plača preko prikazanja do same drame. Opštinske vlasti su tražile od francuske uprave da u Kotoru osnuje pozorište što je i odobreno 1808. godine. Francuske okupacione vlasti su za tu potrebu 1810. godine adaptirale zgradu stare vijećnice na Trgu od oružja i organizovale rad stalnog pozorišta, koje je najstarija pozorišna institucija u Crnoj Gori i jedna od najstarijih u regionu. Nacrt ovog pozorišta poznatog pod nazivom Napoleonov teatar čuva se u Istorijskom arhivu Kotor. U ovom pozorištu izvođene su muzičke i pozorišne predstave sve do osamdesetih godina XIX vijeka kada je moralo biti zatvoreno uslijed dotrajalosti zgrade. Prva lutkarska predstava u ovom pozorištu izvedena je 1929.godine. Nakon Drugog svjetskog rata kulturni život u Kotoru je bujao. Odlukom Sreskog narodnog odbora u Kotoru je 12. februara 1949.godine osnovano Narodno pozorište koje je radilo narednih deset godina. Bilo je jedno od pet profesionalnih pozorišta u Crnoj Gori i u prosjeku imalo osam premijera godišnje. Malo se zna podatak da je Crna Gora u ono vrijeme imala najviše pozorišta u Evropi po broju stanovnika/ca, a kotorskih osam premijera godišnje danas teško dostiže i Crna Gora.

>

Gradska muzika je osnovana 1842.godine i jedan je od značajnih aktera kulturnog života grada. U svojoj istoriji ovaj orkestar je svirao na dvoru kralja Nikole, na vjenčanju Franca Ferdinanda u Beču I na dočeku engleskog princa Edvarda koji je 1936. godine kraljevskom jahtom uplovio u Kotorski zaliv. Među organizacijama koje znatno doprinose tradiciji i kulturi grada je i Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo osnovano 1839.godine. Grad Kotor danas je uglavnom prepoznat po svojim umjetničkim festivalima među kojima posebno mjesto zauzima Kotor Art. Čine ga Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Međunarodni festival klapa.

Lokacija
  • 881 Kotor, lokacija
  • manifestacije.kotor@kotor.me
  • (+382) 457-5181
  • 7:00 - 15:00
Pošaljite nam mail