Dobro došli u Kotor,

drevni centar istorijskog i kulturnog nasljeđa Boke Kotorske i Crne Gore.Kotor je grad smješten u jugoistočnom uglu Boke Kotorske, na mjestu gdje je more najdublje zašlo u kopno. To srednjovjekovno središte sa jedinstvenim fortifikacionim sistemom čini splet ulica i trgova koje markiraju plemićke palate i kuće potekle iz perioda romanike, gotike, renesanse i mlađih arhitektonskih pravaca.Naš kraj ima dugu tradiciju teatra koja, po nekim procjenama, seže čak u antičko doba. Imamo jasna svjedočanstva o razvoju dramske književnosti u Kotoru od književne forme plača preko prikazanja do same drame. Opštinske vlasti su tražile od francuske uprave da u Kotoru osnuje pozorište što je i odobreno 1808. godine. Francuske okupacione vlasti su za tu potrebu 1810. godine adaptirale zgradu stare vijećnice na Trgu od oružja i organizovale rad stalnog pozorišta, koje je najstarija pozorišna institucija u Crnoj Gori i jedna od najstarijih u regionu. Nacrt ovog pozorišta poznatog pod nazivom Napoleonov teatar čuva se u Istorijskom arhivu Kotor. U ovom pozorištu izvođene su muzičke i pozorišne predstave sve do osamdesetih godina XIX vijeka kada je moralo biti zatvoreno uslijed dotrajalosti zgrade. Prva lutkarska predstava u ovom pozorištu izvedena je 1929.godine. Nakon Drugog svjetskog rata kulturni život u Kotoru je bujao. Odlukom Sreskog narodnog odbora u Kotoru je 12. februara 1949. godine osnovano Narodno pozorište koje je radilo narednih deset godina. Bilo je jedno od pet profesionalnih pozorišta u Crnoj Gori i u prosjeku imalo osam premijera godišnje. Malo je poznat podatak da je Crna Gora u ono vrijeme imala najviše pozorišta u Evropi po broju stanovnika/ca, a kotorskih osam premijera godišnje danas teško dostiže i Crna Gora.

Važni akteri kulturnog života grada, pored velikog broja organizacija, jesu ustanove kulture kao što su JU Kulturni centar “Nikola Đurković” Kotor sa svojim organizacionim cjelinama, OJU “Muzeji” Kotor sa svojim organizacionim cjelinama i Pomorski muzej Crne Gore Kotor.

Među organizacijama koje znatno doprinose tradiciji i kulturi grada nalaze se viševjekovna tradicionalna udruženja : Gradska muzika (osnovana 1842. godine), Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo” (osnovano 1839. godine) i Bokeljska mornarica (osnovana 809. godine).

Grad Kotor danas je uglavnom prepoznat po svojim tradicionalnim manifestacijama kao što su Tradicionalni zimski karneval, Bokeljska noć i Internacionalni ljetnji kotorski karneval i po umjetničkim festivalima među kojima posebno mjesto zauzima Međunarodni festival Kotor Art. Čine ga Kotorski festival pozorišta za djecu, Don Brankovi dani muzike i Međunarodni festival klapa.

Lokacija
Pošaljite nam mail